utorak, 11 Mart 2014 22:43

Pismo rukovodstvu Skupštine TK, 11.3.14.

Poštovani,

Kako je jučer, 10.03.2014. godine, izvršen izbor i imenovanje kandidata za premijera Tuzlanskog kantona (a uvažavajući činjenicu da nismo uspjeli da se nađemo na, s naše strane predloženom, sastanku sa predsjednikom Skupštine), kao predlagač profesora Bahrije Umihanića želimo Vas obavijestiti o sljedećem: 

a) Kandidatu za premijera Vlade TK, kako bi izvršio kvalitetne pripreme za provođenje „Mjera ekonomske politike TK“ koje je proklamovalo (a i vama prezentiralo)Udruženje poslodavaca TK, slijedi nekoliko veoma osjetljivih aktivnosti :

  1. provođenje složenog procesa odabira, predlaganja i izbora, od Skupštine,članova buduće Vlade;
  2. kreiranje Programa rada Vlade za naredni veoma kratak period;
  3. te „uvođenje“ premijera i članova Vladeu brojne, složene i odgovorne aktivnosti, kao i sublimiranjeaktivnosti novog Programa rada sa značajnim aktivnostima koje je ranija Vlada započela a nije dovršila. 

 

Sve ovo treba kvalitetno realizovati, prvo za 10, pa u narednih 20-ak dana, a potom u nekoliko mjeseci pokušati realizovati ono što se u redovnim aktivnostima i normalnim okolnostima realizuje za 2 ili 3 godine. Ogroman je pritisak i još veća odgovornost.

b) UP TK do kraja stoji iza kvaliteta i sposobnosti predloženog kandidata, odnosno iza procjene da će se mnoge stvari u kratkom periodu moći pokrenuti sa mrtve tačke i realizovati u korist svih građana TK. Stoga smo slobodni izraziti svoja očekivanja  da vi, kao odgovorne osobe i uže rukovodstvo zakonodavnog organa TK, kandidatu za premijera pružite punu podršku te ne dozvolite poltiziranje i time kočenje predstojećih aktivnosti – uključujući i imenovanje članova Vlade.

UP TK je, zajedno sa tada predloženim kandidatom za mandatara profesorom Umihanićem, jasno reklo da neće preuzimati poziciju kandidata pod svaku cijenu, te vas stoga upućujemo na činjenicu da je moguće, ukoliko kandidat za premijera ne bude imao dovoljno zakonom zagarantovane suverenosti  i osnovnu podršku u provođenju aktivnosti na koje ga Ustav i zakon obavezuju, da dođe do odustajanja od povjerene pozicije kandidata za premijera TK.

S druge strane, kandidat za premijera je, uz podršku UP TK i drugih progresivnih snaga, spreman učiniti maksimalan napor i uložiti neviđenu energiju da do prvih vidljivih pozitivnih rezultata u radu Vlade TK i boljitka za sve građane dođe već kroz nekoliko sedmica.

 

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE:            PREDSJEDNIK N.O.PREDSJEDNIK UPTK: 

Izet Imamović                                        Faik MuhićVinko M. Ćuro

Aktuelno

Ostale aktuelnosti