srijeda, 05 Februar 2014 09:31

Saopćenje za javnost u povodu protesta u Tuzli 05.02.2014.

Udruženje poslodavaca u Tuzlanskom kantonu / županiji u potpunosti razumije revolt obespravljenih radnika i nezadovoljnih građana Tuzlanskog kantona, koji su danas svoje nezadovoljstvo, stanjem u društvu i ekonomskim položajem, izrazili javnim protestima.

U tome smislu, Udruženje poslodavaca TK podržava proteste kao demokratski čin iskazivanja stava prema svima koji su odgovorni za nezavidno stanje u kojem građani Tuzlanskog kantona žive a koji nisu učinili dovoljno da se na vrijeme riješi sudbina nekoliko javnih preduzeća čiji je vlasnik Tuzlanski kanton i za čije poslovanje je – kao izvršna vlast, na prvom mjestu odgovorna Vlada TK.

Udruženje poslodavaca TK istovremeno poziva organizatore demonstracija da ne dozvole da se, zbog primjene sile i nedemokratskih sredstava, protesti pretvore u svoju suprotnost i time skrene pažnja sa suštine zbog kojih su isti i organizovani. Rušilački pohodi nisu nikome potrebni i neće donijeti ništa dobrog.

Svima je jasno da je u Tuzlanskom kantonu (kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini) jedna trećina građana gladna – što je ogromna TRAGEDIJA I SRAMOTA cijele zajednice, i mi, na čelu sa Vladom i Skupštinom Tuzlanskog kantona – kao najodgovornijim institucijama, takvom stanju ne smijemo okretati leđa.

Udruženje poslodavaca TK poziva Vladu TK da konačno i odlučno donese neophodne odluke, utvrdi jasne mjere i povuče energične poteze kako bi sve goruće probleme riješila u roku od nekoliko mjeseci.

Socijalna pravda i osnovna ljudska prava moraju biti nulti prioritet rada svih nadležnih i odgovornih organa i institucija. Uvjereni smo da samo zajedničkim radom i na tome polju možemo postići mnogo više !!

U prilogu se nalazi dokument.