subota, 08 Februar 2014 10:15

Saopćenje za javnost u povodu protesta u Tuzli 08.02.2014.

Udruženje poslodavaca u Tuzlanskom kantonu / županiji zadovoljno je da je prevladao razum te da je premijer Tuzlanskog kantona (i na zahtjev poslodavaca TK) podneo ostavku na funkciju premijera. Izražavamo nadu da će se ovim činom obustaviti rušilački napadi na imovinu svih građana TK i BiH.

Živimo u podneblju i vremenu kada do rješenja za sve javne sporove treba doći na način da ne bude ni pobjednika ni poraženih.

Međutim, Udruženje poslodavaca TK poziva na razum i na odlučne korake i u nastavku aktivnosti koje nam slijede u narednom periodu. Nećemo dozvoliti da sve ovo bude uzalud.

Stoga, insistiramo da Skupština Tuzlanskog kantona u što kraćem roku izabere Vladusastavljenuisključivo od stručnjaka i nestranačkih osoba. Čak vjerujemo da je sazrelo vrijeme kada Vladu TK trebamo izabrati putem institucije Konkursa – ali po ubrzanom postupku. Uvjereni smo da postoji ogroman broj građana koji odgovorne funkcije premijera i resornih ministara mogu obavljati veoma profesionalno, krajnje odgovorno i transparentno te sa konkretnim rezultatima u korist svih građana Tuzlanskog kantona.

Budući premijer i članovi Vlade također već danas trebaju znati da će svoj budući posao obavljati za 30% nižu plaću i uz drastično smanjene privilegija. Na tome ćemo insistirati. Nećemo dozvoliti da fokus djelovanja i budućih rukovodstava bude na osobnim privilegijama, nego na rezultatima koje će građani Tuzlanskog kantona osjetiti što prije – konkretno i nedvosmisleno.

Pravednije rješavanje svih potreba i  problema mora biti dugoročna misija svih nas.