petak, 28 Februar 2014 10:36

Saopćenje za javnost UPTK - (ne)izbor mandatara Vlade TK 28.2.14.

Zaključci sa 3. vanredne sjednice Upravnog odbora Udruženja poslodavaca TK u proširenom sazivu, održane 27. 02. 2014., u povodu (ne)izbora mandatara Vlade TK:

1)Podsjetiti još jedanput Kolegij i poslanike u Skupštini TK na prijedlog UPTK za mandatara nove Vlade, te na izrazito teško ekonomsko i socijalno stanje u TK koje, bar djelomično (uvažavajući kratkoću vremena za preostali mandat) može unaprijediti samo tim (Vlada) na čelu sa osobom koja ima integritet, rezultate u radu, iznimne radne i liderske vještine, sposobnost i stručnost. 

2)U skladu s tim, upozoriti rukovodstvo, Kolegij i Skupštinu TK na ozbiljnosttrenutka u kojem se bira nova Vlada, kao i na nepobitnu potrebu da na čelu Vlade TK u narednom periodu mora biti isključivo stručna osobakoja razumije funkcioniranje državnog sistema, koja poznaje ekonomske procese te, po mogućnosti, koja neće biti pod utjecajem niti jedne političke opcije.

3)UPTK smatra da je, od svih prijedloga za mandatara koji su javno promovirani, prijedlog UPTK objektivno najkvalitetniji. 

Također, uz prijedlog smo jasno, u pisanoj formi, naznačili da UPTK nije zainteresovano da direktno (putem „svog“ mandatara) popunjava svih 12 ministarskih pozicija, nego da se ta mogućnost (putem javnog natječaja) mora otvoriti svim (stručnim) građanima TK, a rad Vlade, putem javnih tribina, kvartalno da (uz Skupštinu) ocjenjuju svi građani. Dakle, i ovom prilikom je demonstrirana opredjeljenost za budućim krajnje transparentnim i krajnje odgovornim radom Vlade TK.  

U ovakvom ozračju, poslodavci na području TK spremni su nesebično se založiti da se rad i trud buduće Vlade maksimalno podrži (spremni smo odmah provesti i projekt koji bi omogućio privremeno, na 2-4 mjeseca, zapošljavanje čak 20.000 nezaposlenih građana!?!).

4)Poslodavci Tuzlanskog kantona smatraju da bi prihvatanje prijedloga UPTK da prof. dr. Bahrija Umihanić bude mandatar nove Vlade, bio krajnje odgovoran, ispravan i pravičan stav Skupštine TK, imajući u vidu da su poslodavci ti koji, svojim radom i investicijama stvaraju novu vrijednost, zapošljavaju građane te pune budžet TK iz kojega se finasiraju sve potrebe građana TK.

Krajnje je vrijeme, smatramo, da o upravljanju tim sredstvima te o uslovima poslovanja i kvalitetu života građana TK mnogo kvalitetnije brinu i odlučuju oni koji i stvaraju društvenu materijalnu osnovu !!

5)Uz sve navedeno, potrebno je imati u vidu da je prof. dr. Bahriju Umihanića za mandatara predložilo i Udruženje nezaposlenih TK – i to bez ikakvih konsultacija i koordiniranja sa UPTK. Dakle, prijedlog UPTK je prepoznat ne samo među 400 poslodavaca koji su učestvovali u kreiranju krajnjeg prijedloga UPTK, nego i među onima čiji o(p)stanak u TK zavisi (i) od rezultata rada buduće Vlade TK.

Razmišljajući o svemu prethodnom, poslodavci smatraju da kod kod poslanika u Skupštini TK, mora prevladati razum, mudrost i individualna nepristrasnost.  Kvalitet i sposobnost budućeg mandatara u ovom osjetljivom trenutku moraju biti jedini kriterij !!! Sve druge kalkulacije su, u ovom osjetljivom trenutku, veoma opasne. 

Stoga, pozivamo vas da ne učinite još jednu grešku (prva je činjena u protekle 3 godine), zbog koje će se „političko proljeće u TK“ pretvoriti u maraton onih koji očekuju i onih koji nisu u stanju da ispune ta očekivanja. Ovdje se radi o preživljavanju i životima cijelih porodica – nažalost, većinske populacije u našem Kantonu.

Poslodavci i ovom prilikom podsjećaju na već izraženu spremnost prof. dr. Bahrije Umihanića da u javnosti (na TV i na druge načine) prezentira svoj budući Program i pravce rada buduće Vlade odnosno da svoje stavove i strategiju izlaska iz trenutne situacije javno suprotstavi stavovima i promišljanjima drugih kandidata.

Očekujući Vašu ispravnu Odluku za dobrobit svih građana TK, 

srdačno Vas pozdravljamo.

 

Aktuelno

Ostale aktuelnosti