nedjelja, 02 Mart 2014 21:06

Saopćenje za javnost, UPTK o aktuelnoj situaciji i izboru mandatara

SAOPĆENJE ZA JAVNOST U POVODU AKTUELNE SITUACIJE I IZBORA MANDATARA VLADE TUZLANSKOG KANTONA

Do danas, 03. marta 2014. godine, prošlo je više od tri sedmice otkako Tuzlanski kanton nema Vladu. Samo jedan dan poslije ostavke bivše Vlade, 08. 02., Udruženje poslodavaca TK je zauzelo stav i zatražilo od Skupštine TK da u roku od 15 dana imenuje novu ekspertnu Vladu.

U međuvremenu, na prijedlog Kolegija Skupštine, Udruženje poslodavaca TK odustalo je od davanja vlastitog prijedloga za mandatara te, također na prijedlog Kolegija Skupštine,u rekordnom roku izradilo i prezentiralo Kolegiju Skupštine „PRIJEDLOG MJERA ZA BOLJI ŽIVOT GRAĐANA TK“(službeno: „Mjere ekonomske politike za unaprjeđenje ekonomskog i socijalnog stanja na području Tuzlanskog kantona, u periodu od 01.03.2014. do 30.06.2015. godine“).

Kako, nakon isteka roka od 15 dana, Kolegij Skupštine nije predložio mandatara Vlade TK,Udruženje poslodavaca TK je 24. 02. na vanrednoj sjednici U.O. u proširenom sazivu, donijelo Odluku te predložilo Skupštini da mandatar, u ime poslodavaca Tuzlanskog kantona, bude unverzitetski profesor, doktor ekonomskih nauka i poslodavac Bahrija Umihanić.

Imajući u vidu da, i nakon sedam dana od dostavljanja čak 10-ak prijedloga za mandatara od različitih zainteresovanih strana, rukovodstvo Skupštine nema izgrađen prijedlog, jasno navodi na zaključak da je Skupština ponovo izgubila osjećaj za hitnost i ozbiljnost situacije. Rukovodstvo Skupštine sebi ponovno dozvoljava luksuz da o ozbiljnim pitanjima politizira unedogled, a sve na velikuštetu građana TK.

Udruženje poslodavaca TK insistira kod rukovodstva, Kolegija i svih poslanika u Skupštini TK, da se pitanju imenovanja mandatara nove Vlade TK posvete mnogo ozbiljnije i odgovornije te da mandatar bude predložen odmah a Vlada izabrana do 10. marta.

Udruženje poslodavaca TK također predlaže da predloženi kandidati, pred širom javnošću,prezentiraju vlastite programekako bi svi građani TK bili upoznati sa kvalitetom predloženih kandidata kao i njihovom spremnošću i odlučnošću da se prihvate efikasnog i pravednog rješavanja nagomilanih problema u Tuzlanskom kantonu.

- Operativni odbor

za koordinaciju aktivnosti -