utorak, 11 Mart 2014 22:37

Imenovanja kandidata za premijera i izbora nove Vlade Tuzlanskog kantona

PRVI PUT, U ISTORIJI BH. DEMOKRACIJE, IMENOVAN JE KANDIDAT ZA IZBOR JEDNE VLADE PREDLOŽEN OD POSLODAVACA

Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona / župnije pozdravlja činjenicu da je rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona, potpomognuto realnim stavovima političkih stranaka koje čine Skupštinu TK, konačno donijelo odluku i dodijelilo mandat prof. dr. Bahriji Umihaniću za sastavljanje nove Vlade Tuzlanskog kantona.

Ovo je prvi put u istoriji bh. demokracije, ali i šire, da je za kandidata za premijera jedne Vlade izabran kandidat poslodavaca – dakle onog dijela građana koji zajedno sa svojim radnicima stvaraju novu vrijednost, investiraju i zapošljavaju. Udruženje poslodavaca zahvaljuje i drugim institucijama, prije svega Udruženju nezaposlenih TK te sindikatima obespravljenih radnika, kao i svim drugim institucijama i građanima na iskazanoj podršci ovom prijedlogu.

U tom smislu, Udruženje poslodavaca TK izražava nadu da će predstojeće veoma složene i odgovorne aktivnosti kandidata za premijera proći u ozračju saradnje i podrške profesoru Umihniću od svih relevantnih i progresivnih snaga, odnosno da će kandidatu za premijera TK  biti omogućeno da potpuno suvereno, u skladu sa Ustavom i zakonom, prema vlastitim profesionalnim kriterijima, izabere najčasnije i najkvalitetnije članove buduće ekspertne Vlade TK.

Organi Udruženja poslodavaca TK od samog početka zagovaraju i očekuju provođenje potpuno transparentnog postupka i krajnje profesionalnog odnosa prema odabiru najkvalitetnijih kandidata za sastav nove Vlade TK.

Na ovaj način, Udruženje poslodavaca TK, u potpunosti podržava kandidata za premijera u želji i namjeri da ispuni volju građana i poduzetnika TK da izbor  budućih članova Vlade bude pravedan, transparentan te da se u Vladi nađu isključivo osobe sa dokazanim rezultatima u određenom području profesionalnog djelovanja.

S druge strane, i ovom prilikom možemo potvrditi da je kandidat za premijera, uz podršku Udruženja poslodavacaTK i drugih progresivnih snaga, spreman učiniti maksimalan napor  i uložiti neviđenu energiju da do prvih vidljivih pozitivnih rezultata u radu Vlade i boljitka za sve građane TK dođe u veoma kratkom periodu.

- Privremeni odbor

za koordinaciju aktivnosti -